Samer Awayez Samer Awayez

DCA-avtalet, vad händer nu? Del 2

Detta är del 2 i artikelserien med temat “DCA-avtalet”. Del 2 fokuserar på synpunkter på DCA-avtalet ur ett miljörättsligt perspektiv kopplat till ansvarsfrågan för USA i anledning av miljöbrott.

Läs mer
Samer Awayez Samer Awayez

DCA-avtalet, vad händer nu?

Den 15 augusti 2024 trädde det omtalade DCA-avtalet mellan Sverige och USA i kraft. Avtalet, som beskrivs som ett förstärkt försvarssamarbete mellan nationerna bilateralt men även inom NATO, har kritiserats. Så vad innebär DCA-avtalet och varför är det så kontroversiellt?

Läs mer
Samer Awayez Samer Awayez

AI-förordningen

Denna artikel är den första av kommande serie om AI-tekniken som främst tar sikte på introduktionen av AI-förordningen. I artikeln kan du i korthet även läsa om vad AI är.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

NFT - Non-fungible token (del 2)

NFT - Non-fungible token (del 2) - Ett sätt att äga det digitala originalet. En Non-fungible token (NFT) är en unik metod för att identifiera, tilldela och bevisa ägandet av digitala varor.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

NFT - Non-fungible token

NFT-Non-fungible token - Ett sätt att äga det digitala originalet. En Non-fungible token (NFT) är en unik metod för att identifiera, tilldela och bevisa ägandet av digitala varor.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Dubbelbeskattningsavtal Sverige - Portugal

Att skatteavtalet sägs upp innebär att båda länderna är oförhindrade att beskatta berörda skattskyldiga i enlighet med sin interna rätt. Det går enligt regeringen inte att i detalj redogöra för konsekvenserna för individer och företag, eftersom det är beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall och även påverkas av lagstiftningen i Portugal.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Införandet av vaccinationsintyg del 4

Vaccinationsintygets innehåll är nu fastställt och kommer bestå av uppgifter om information om varje individs vaccinering, eventuella antikroppar och tidigare bekräftad covidinfektion.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Införande av vaccinationsintyg del 2

Den första delrapporteringen i processen hänförlig till framtagandet av vaccinationspass har presenterats av dem aktivt arbetande myndigheterna. I del 2 av artikelserien om införandet av vaccinationsintyg kan du läsa om konkreta förslag på hur intyget ska utformas.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Lönekravet för arbetstillstånd höjs och möjligheten till spårbyte slopas

Ett förslag som skulle innebära en höjning på mer än det dubbla, närmare 32 000 kronor vilket är över medianlönen i Sverige. Utöver ökat lönekrav vill Moderaterna även slopa möjligheten till spårbyte vilket innebär att den som får avslag på en asylansökan inte längre istället kan söka arbetstillstånd.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Införande av vaccinationsintyg

Det har sedan länge funnits ett nationellt vaccinationsregister i Sverige som innebär att vaccinationer mot utvalda sjukdomar skall registreras. Det gula papperskortet som intygar genomförd vaccination för gula febern är allmänt känt. Det är ett intyg som man har rätt att begära ut, emellertid ställs inga krav på att kunna visa upp det. I lagen om register över nationella vaccinationsprogram m.m finns bestämmelser om vilka vaccinationer som skall registreras. Lagen omfattar däremot inga bestämmelserom tvångsvaccinationer.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Ny lag för migration i Sverige

Den tillfälliga lagen upphör att gälla den 19 juli 2021, varför som politikerna nu nödgas se över lagstiftningen. Regeringen beslutade den 14 juni 2019 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Lagar och förordningar inför år 2021

I denna artikel kan ni läsa om dem nya lagarna inom svensk lagstiftning som träder i kraft i januari 2021. Artikeln innehåller endast utvalda lagar som vi på Wyz Law Group vill uppmärksamma er på.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Rättsstat kontra polisstat

En polisstat innebär att ordningsmakten är total till skillnad från en rättsstat där rättssäkerhet råder. En polisstat definieras av att polisen har stora befogenheter och den medborgerliga friheten och rättssäkerheten är starkt begränsad. Medborgarna har inte lämpligt skydd från domstol eller någon annan rättsinstans. En rättsstat definieras på så sätt att det finns tydlig lagstiftning som omfattar alla människor som lever i ett land och att invånarna är lika inför lagen oavsett kön, religiösa åsikter eller socialtillhörighet som några få exempel utav många.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Den 1 april 2019 införlivades en ny lag om tobak och liknande produkter. Införlivandet av denna lag har påverkat såväl små som stora tobaksåterförsäljare. Lagen ställer krav på att samtliga tobaksåterförsäljare numera måste beviljas tillstånd för att få sälja tobaksprodukter av den kommun där verksamheten bedrivs.

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

EU Traveler Rights During The Corona-Pandemic

Since the spread of the covid-19 virus, a number of EU countries have introduced measures that limit our mobility. So how are you as a traveler affected if you have a flight booked and do not want to travel or cannot travel because of a canceled flight?

Läs mer
Emilio Bernard Emilio Bernard

Final judgement from Stockholm District Court

On the 30th of March 2020 the judgment from the Stockholm District Court was pronounced for Sweden’s first Hague case since the incorporation of the UN’s Child Convention unto Swedish law.

Läs mer