Vikten av ett genomtänkt testamente del 3–Sambor eller gifta?

Många utgår från att sambor och gifta har samma juridiska rättigheter men i själva verket skiljer sig regelverket åt – något som kan få stora konsekvenser vid en eventuell separation eller dödsfall. Därför är det viktigt att förstå vad lagen säger och hur du kan skydda dig ekonomiskt. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste skillnaderna och vad du som sambo eller gift kan göra för att trygga din framtid.

Olika lagar – olika skydd

Sambor regleras av sambolagen (2003:376) medan gifta omfattas av äktenskapsbalken (1987:230). Den största skillnaden är att sambolagen endast gäller den gemensamma bostaden och bohaget som förvärvats efter ingående av samboförhållandet, medan äktenskapsbalken täcker alla tillgångar som inte är enskild egendom, oavsett när det införskaffades. Det betyder att gifta har ett betydligt bredare ekonomiskt skydd än sambor.

Separation – vem får vad?

Om ett gift par skiljer sig delas all egendom lika mellan makarna, såvida det inte finns ett äktenskapsförord som säger annat. Sambor har däremot bara rätt till hälften av den gemensamma bostaden och bohaget – och bara om det köpts för gemensamt bruk. Sparade pengar, bilar, fritidshus och annat delas inte automatiskt, utan tillfaller den som äger dem.

En annan viktig skillnad är att vid en skilsmässa kan en maka eller make kräva underhållsbidrag från den andra parten under betänketiden. Detta för att båda makarna ska kunna leva på samma standard under hela äktenskapet. Så länge 

betänketiden pågår är makarna gifta och enligt äktenskapsbalken ska makarna sörja för varandras behov. Om en make tjänar mer än den andra ska den andra parten bidra ekonomiskt till den maken som inte har lika god ekonomi. I undantagsfall kan även underhåll till maka fortsätta efter äktenskapets slut. Någon underhållsskyldighet  föreligger inte för sambor vid separation. 

Arvsrätt – en stor skillnad

När det gäller arv är sambor betydligt sämre skyddade än gifta. Makar ärver varandra med fri förfoganderätt, vilket innebär att efterlevande make kan fortsätta använda arvet under sin livstid. Sambor har däremot ingen arvsrätt alls om det inte föreligger ett testamente. Om en sambo avlider utan testamente går arvet till den avlidnes barn eller släktingar och den efterlevande sambon kan stå utan både bostad och ekonomisk trygghet.

Sambor har dock en begränsad rätt att överta den gemensamma bostaden om det anses skäligt, men detta kan påverka arvingarnas rätt. Därför är det viktigt att skriva ett testamente om man vill att ens sambo ska ärva något.

Skulder – vem ansvarar?

Makar har ett visst gemensamt ansvar för skulder som rör hushållet, exempelvis gemensamma lån eller krediter. Sambor, däremot, ansvarar endast för sina egna skulder, vilket kan vara en fördel vid ekonomiska problem men också en risk om den ena partnern står för större investeringar.

Samboavtal – en viktig trygghet

För sambor som vill skapa en mer rättvis ekonomisk uppdelning kan det vara klokt att skriva ett samboavtal. Ett samboavtal gör det möjligt att avtala bort sambolagens bodelningsregler och istället bestämma själva hur egendomen ska fördelas vid en separation. Detta är särskilt viktigt om:

• En av samborna har betalat mer för bostaden.

• Ni vill undvika osäkerhet kring vad som ska delas vid en separation.

• Ni vill ha tydliga regler kring ekonomin för att minska risken för framtida konflikter.

Samboavtalet måste vara skriftligt och undertecknat av båda parter för att vara giltigt. Det kan även kombineras med ett samäganderättsavtal om ni köper en bostad tillsammans men vill fördela ägandet på ett annat sätt än 50/50.

Så skyddar du dig och din ekonomi

För att undvika obehagliga överraskningar vid en separation eller dödsfall kan det vara bra att tänka på följande:

Skriv ett samboavtal – om ni vill bestämma själva hur egendomen ska delas.

Upprätta ett testamente – om ni vill ärva varandra.

Se över försäkringar och pension – så att efterlevande sambo inte står utan ekonomiskt skydd.

Överväg äktenskap – om ni vill ha ett starkare juridiskt och ekonomiskt skydd.

Nästa
Nästa

Vikten av ett genomtänkt testamente del 2– Sekundosuccessionens roll i arvsfördelningen